• De Creatie Krachtcentrale
  • SamenDoen
  • hier kan uw reclame staan
  • C3Group
  • Story Groep
  • KleurrijkWonen
  • Fellows Personal Coaching
  • CreaDiva

Hier vind je Leerdamse kookrecepten en kooktips.

 

Aspergepakketje met Leerdammer Lightlife

aantal personen: 4

Benodigdheden

  • 1,5 kilo groene asperges
  • zout
  • suiker
  • 1 theelepel boter
  • 8 plakken gekookte ham
  • 16 plakken Leerdammer Lightlife
  • bakpapier voor de vorm
  • 100 gram yoghurt
  • 1 beker magere kwark (250 gram)
  • 1 tuinkers
  • zout
  • vers gemalen peper
  • paprikapoeder

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC/ 400 ºF/ Gas 6. Was de asperges en schil het onderste driekwart van de asperges.
  2. Breng water aan de kook met zout, suiker en boter. Voeg de asperges toe en kook deze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Deel de asperges in 8 porties.
  3. Wikkel de porties asperges om met 1 plak ham gevolgd door twee plakken Leerdammer Lightlife en leg het vervolgens in een ingevette ovenschaal.
  4. Stop de asperges voor 10 tot 15 minuten in de oven totdat de kaas begint te smelten
  5. Voor de dip de yoghurt en kwark door elkaar mengen. De tuinkers van het bed afsnijden en toevoegen. Kruid het geheel naar smaak.
  6. Maak het gerecht af door de dip op het bord te leggen en naar wens aardappels in de schil toe te voegen.


     

 

Geroosterde tomatensoep met Leerdammer met Tomaat - Basilicum smaak


aantal personen: 2

Benodigdheden

  • 750 g tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 3 ½ dl groentebouillon
  • verse basilicum
  • 6 plakken Leerdammer met Tomaat - Basilicum smaak


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200ËšC.
  2. Snijd de tomaten in kwarten, de schoongemaakte knoflook in plakjes en de ui in kwarten.
  3. Doe ze allemaal in een ruime ovenschaal of op een diepe bakplaat met 4 eetlepels olie en zout en versgemalen peper.
  4. Rooster de groenten in het midden van de voorverwarmde oven ongeveer 1 uur.
  5. Schep alles in een grote pan, schenk de bouillon erbij en breng het aan de kook. Pureer de soep met een staafmixer en laat nog even op een laag vuur doorwarmen.
  6. Snijd de basilicum en de plakken met Leerdammer met Tomaat - Basilicum smaak in flinterdunne reepjes, schep de soep in kommen en strooi er de basilicum en Leerdammer met Tomaat – Basilicum smaak in.

 



Leerdammer kaasfondue

Een Heerlijk gerecht met echte Leerdamse ingredienten.
Dit recept is voor 4 personen.

Benodigdheden

  • 1 teentje knoflook
  • 2,5 deciliter droge witte wijn
  • 250 gram Leerdammer
  • 250 gram Gruyère
  • 2 eetlepels maïzena(maiszetmeel)
  • peper
  • nootmuskaat
  • stokbrood

 

Bereiding

  1. Snijd de korst van de Leerdammer-kaas en Gruyère en rasp deze grof.
  2. Halveer de knoflook en wrijf hiermee de binnenzijde van de fonduepan in.
  3. Breng de wijn in de fonduepan aan de kook.
  4. Draai het vuur lager en roer de geraspte kaas in gedeelten met een houten lepel door de wijn totdat alle kaas gesmolten is.
  5. Maïzena (maiszetmeel) losroeren met slagroom en het maïzenapapje met kruiden door het kaasmengsel roeren. 6. Laat het geheel nog 2 a 3 minuten doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
  6. Breng de kaasfondue op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  7. Stokbrood in de voorverwarmde oven afbakken volgens de gebruiksaanwijzing
  8. Stukjes brood aan de fonduevorken prikken en in de smakelijke kaasfondue dippen.


Rijstepap met rozijnen en bruine suiker

Bereidingstijd: 
30 minuten
Personen: 
4

Een nog net zo‘n lekker ouderwets Leerdams toetje als vroeger. Rijstepap met rozijnen.

 
Ingrediënten: 

-150 gram blanke rozijnen
-1 liter volle melk
-200 gram dessertrijst
-bruine suiker (of witte basterdsuiker)

Bereidingswijze: 

Wel de rozijnen in warm water

Breng de melk al roerend aan de kook. Voeg, als de melk kookt, de rijst en de rozijnen toe. Laat het geheel al roerend op een lage stand 10 tot 12 minuten doorkoken.

Doe daarna de pap in 4 dessertschaaltjes en bestrooi met bruine suiker.

U kunt ook 1 zakje vanillesuiker en wat kaneelpoeder aan de melk toevoegen voor u de melk gaat koken.