• hier kan uw reclame staan
  • KleurrijkWonen
  • Fellows Personal Coaching
  • CreaDiva
  • De Creatie Krachtcentrale
  • SamenDoen
  • C3Group
  • Story Groep

Kweektunnels

Foto


Kweektunnels zijn handige dingen, ze verlengen het groeiseizoen. Je mag stellen dat je één maand wint in het voorjaar en één maand extra hebt in het najaar.


Op de foto zie je hoe ik twee tunnels in een Makkelijke Bak heb gezet. De bakken zijn iets groter dan de standaardbak van 1,20m. x 1,20m. Ook handig tegen katten op deze manier!

 

 

 

 

 

Je eigen eikenboom

Stap 1
Zoek in de herfst wat eikels in de buurt
van een eik. Kies groene eikels zonder
wormen, gaatjes of schimmel. 

Stap 2
Leg de eikels twee à drie weken in de
koelkast, in een doorzichtig plastic zakje,
zodat ze een beetje vochtig blijven.

Stap 3
Leg de eikels zo‘n 4 uur in een emmer
regenwater. Eikels die drijven mag je in
de tuin gooien voor de eekhoorns. 

Stap 4
Snijd een stukje van het puntje van de eikels, zonder het binnenste te beschadigen, zo kunnen ze makkelijker kiemen. Leg ze dan weer zo‘n 4 uur in het regenwater.

Stap 5
Plant de eikels ongeveer 7 cm diep in een pot met potgrond. Leg een glazen dekseltje op de bloempot en hou de grond vochtig. Zet de pot binnen op de vensterbank. Na 4 tot 5 dagen beginnen de eikels te kiemen.

Stap 6
Als je eikje zo‘n 30 cm groot is, kan je ‘m buiten planten, waar hij kan uitgroeien tot een statige eik. Voorzie genoeg ruimte rondom het plantje, want een eik kan erg groot worden. 


Zelf bloembakken maken

We hebben een beetje creativiteit en hypertufa nodig.....Hypertufa hoor ik u denken wat is dat? Hypertufa is een mengsel van Portland cement, zand, water, turf en perliet. Meng het geheel in de klassieke mengverhouding van cement. Voor de duidelijkheid neem 3 delen portland, 4 delen turf en 5 delen perliet. Voeg hieraan toe water en een beetje zand.......... Indien het mengsel dikker moet worden voeg je wat zand toe en indien het mengsel te dik is voeg je wat water toe. meng het geheel totdat er een makkelijk maar stevig mengel is ontstaan. Om een bloembak te maken neem je als mal bijvoorbeeld twee kartonnen dozen van een verschillend formaat. Zet de kleine kartonnen doos in de grote en vul de rand met het mengsel. Om beeld te krijgen bij deze werkwijze staan hier wat foto‘s en onderaan wat video filmpjes!. Laat je creativiteit de vrije loop!

Bloembakken en tuinornamenten van Hypertufa zijn goedkoop, licht van gewicht, sterk, bestand tegen zeer strenge winters (Tot -30 graden C) en te maken in iedere gewenste vorm.